Komunikaty i ogłoszenia

Kompot wielkopolski, czyli deser po obiedzie

Choć na razie cieszymy się zbliżającym się latem i z apetytem pałaszujemy świeże truskawki, to już niedługo nadejdzie czas zamykania rozkosznych owoców lata w słoikach. Domowe spiżarki zapełnią się dżemami, marmoladami czy sokami, ale nie można zapomnieć o komputach czyli tradycyjnych kompotach. Choć przepisy na nie można znaleźć nawet w książkach kucharskich z początków XIX wieku, to dopiero w 2007 roku wielkopolskie kompoty doczekały się wpisu na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii Warzywa i owoce w woj. wielkopolskim. Do dziś w naszym regionie kompoty stanowią słodki akcent, a więc deser, po obiedzie.

Co ciekawe, kompoty można przygotowywać właściwie ze wszystkich owoców z przydomowego sadu czy ogrodu, ale również z owoców leśnych i innych dziko rosnących. Są jednak ważne zasady, by owoce w kompocie były zwarte, a płyn klarowny: najsmaczniejsze komputy zrobić można z owoców dojrzałych, ale jeszcze jędrnych, które nie rozpadną się przy gotowaniu – wyjątek stanowią agrest i gruszki, które nie mogą być dojrzałe w pełni.

Tradycyjnie zalewę stanowić ma jedynie woda i cukier, a w zależności od jego stężenia, mówimy o kompotach bardzo słodkich (24% cukru), średnio słodkich (20% cukru) oraz mniej słodkich (16%). Należy pamiętać, że im więcej owoców w słoju, tym mniej zalewy – musi więc ona być bardziej słodka.

Wielkopolskie kompoty charakteryzuje krótka pasteryzacja: od 10 do 25 minut, w zależności od gatunku wykorzystanego surowca.

Warto zajrzeć do Kulinarium, gdzie znaleźć można receptury na smakowite kompoty (i nie tylko) z owoców. A dla tych, którzy chętnie sięgają po prawdziwe przetwory z owoców, wykonane z sercem i dbałością o tradycyjny smak, zapraszamy do skorzystania z szerokiej oferty Zakładu Przetwórstwa Rolno-Spożywczego ”Wiórek” w Wiórku (gm. Mosina), członka Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” – tu lato zamknięte w słoiczkach dostępne jest cały rok!

Aktualna lista produktów tradycyjnych dla woj. wielkopolskiego dostępna jest na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Instytut Skrzynki/Liliana Kubiak

Kompot wielkopolski, czyli deser po obiedzie
Ogłoszenie w sprawie upublicznienia oferty na...

Ogłoszenie w sprawie upublicznienia...

Ogłoszenie Burmistrza Dobrej z dnia 19.04.2024 r. w sprawie upublicznienia oferty na realizację zadania publicznego. W związku ze złożoną do Urzędu Miejskiego w Dobrej dnia 12.04.2024...

Informacja o wywieszeniu wykazu nieruchomości

Informacja o wywieszeniu wykazu...

Działając na podstawie art. 35 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 roku o gospodarce nieruchomościami Burmistrz Dobrej informuje, iż na okres 21 dni tj. w terminie od 09.04.2024 r. do dnia...

Informacja o wywieszeniu listy osób

Informacja o wywieszeniu listy osób

Burmistrz Dobrej informuje o wywieszeniu listy osób zakwalifikowanych do zawarcia umowy najmu lokalu na czas nieokreślony. Lista znajduje się na tablicy ogłoszeń znajdującej się w...

Koła gospodyń wiejskich mogą się ubiegać o wsparcie...

Koła gospodyń wiejskich mogą się...

Od 25 marca 2024 r. koła gospodyń wiejskich wpisane do Krajowego Rejestru Kół Gospodyń Wiejskich mogą składać w biurach powiatowych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa...

Od kwietnia zmiany w programie „Czyste Powietrze”

Od kwietnia zmiany w programie...

Wprowadzenie obowiązku wyboru pomp ciepła oraz kotłów zgazowujących drewno i kotłów na pellet tylko z tych wpisanych na listę zielonych urządzeń...

Informacja o wywieszeniu projektu listy osób

Informacja o wywieszeniu projektu...

Burmistrz Dobrej informuje o wywieszeniu projektu listy osób zakwalifikowanych do zawarcia umowy najmu lokalu na czas nieokreślony. Lista znajduje się na tablicy ogłoszeń znajdującej...

Wnioski o pomoc suszową

Wnioski o pomoc suszową

Burmistrz Dobrej przypomina, że do 15.03.2024 r. można składać do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wnioski o udzielenie pomocy finansowej producentowi rolnemu, w którego...