Komunikaty i ogłoszenia

Konkurs „Na Wielkanocnym Stole 2023”

Komunikat Instytutu Skrzynki z dnia 20.03.2023 r.

 

Katarzyna Bosacka
jurorem konkursu
„Na Wielkanocnym Stole 2023”

oraz gościem

JARMARKU WIELKANOCNEGO w Szreniawie

 

Katarzyna Bosacka - ekspert kulinarny i  promotorka zdrowej żywności zasiądzie w kapitule tegorocznej edycji konkursu na najsmaczniejsze potrawy wielkanocne, organizowanego przez Instytut Skrzynki.

Wydarzenie odbędzie się 2 kwietnia 2023 r. na terenie Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie w ramach corocznego „Jarmarku Wielkanocnego”, jednego z wyjątkowych wydarzeń na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Podczas eventu fani Katarzyny Bosackiej będą mogli zakupić jej najnowszą książkę „Obiad za mniej niż pięć złotych na osobę” z autografem autorki, która przekonuje, że tani obiad to nie tylko kartoflanka na smalcu czy makaron ze śmietaną. Można gotować smacznie, różnorodnie i tanio, trzeba tylko wiedzieć jak! Zupa orzechowa, jagodowe leniwe, kurczak po koreańsku, pierogi lwowskie, aromatyczne curry, zaskakujący koreański makaron ze smażonym ogórkiem i sezamem to tylko kilka przykładów ze 100 przepisów opracowanych przez Katarzynę Bosacką specjalnie na potrzeby tej książki. Jak dodaje sama autorka - nie ma takiej pozycji na rynku! Nie ma książki tak różnorodnej - wiele przepisów dla mnie samej było kulinarnym odkryciem. Zarówno mięsożercy jak i wegetarianie, a nawet weganie, znajdą w niej coś dla siebie - wystarczy nieznacznie zmodyfikować przepisy.

W konkursie „Na Wielkanocnym Stole 2023” mogą brać udział restauracje, kawiarnie, cukiernie oraz inne podmioty gastronomiczne, producenci i wytwórcy oraz koła gospodyń wiejskich z całej Wielkopolski. Organizator zachęca także obywateli Ukrainy zamieszkujących obecnie na terenie województwa wielkopolskiego do zgłaszania ciast, np. pasek czy syrników oraz przekąsek mięsnych charakterystycznych dla ich rodzimego regionu. Zgłoszenia wielkanocnych wypieków oraz mięsiw można przesyłać do 31 marca br.

Szczegółowe informacje dotyczące konkursu dostępne są na stronach www.smakipowiatupoznanskiego.pl oraz www.instytutskrzynki.pl.

 

Przygotował: Instytut Skrzynki

Konkurs „Na Wielkanocnym Stole 2023”
Spotkanie edukacyjne dotyczące pryszczycy.

Spotkanie edukacyjne dotyczące...

Spotkanie edukacyjne dotyczące pryszczycy.   20 maja 2025 r. w Domu Kultury w Dobrej o godzinie 10.00 odbędzie się spotkanie edukacyjne dla hodowców bydła, świń, owiec i...

Program grantowy Wakacyjna AktywAKCJA

Program grantowy Wakacyjna AktywAKCJA

Ruszyła piąta edycja programu grantowego Wakacyjna AktywAKCJA, w której pula grantów wynosi 500 tys. zł.  O dofinansowanie mogą wnioskować m.in.: szkoły...

Turnusy rehabilitacyjne dla dzieci rolników w 2025

Turnusy rehabilitacyjne dla dzieci...

https://www.gov.pl/web/krus/turnusy-rehabilitacyjne-dla-dzieci-rolnikow-w-2025 Kasa podczas wakacji letnich ponownie zorganizuje bezpłatne turnusy rehabilitacyjne dla dzieci...

ARR w Koninie - wznowiono nabór wniosków na pożyczkę...

ARR w Koninie - wznowiono nabór...

Agencja Rozwoju Regionalnego S.A. w Koninie wznawia nabór do projektu Pożyczka Prorozwojowa III.  Wnioski w naborze uzupełniającym do pożyczki Prorozwojowej III...

EDUKACJA – POMYSŁ NA BIZNES W ROLNICTWIE

EDUKACJA – POMYSŁ NA BIZNES W...

W okresie od 26 maja do 9 czerwca 2025 r. Lokalna Grupa Działania (LGD) Turkowska Unia Rozwoju – T.U.R. przeprowadzi dwa naboru dedykowane rolnikom oraz ich małżonkom i domownikom....

Dofinansowanie zakupu sprzętu i wyposażenia dla...

Dofinansowanie zakupu sprzętu i...

https://www.wfosgw.poznan.pl/programy/dofinansowanie-zakupu-sprzetu-i-wyposazenia-dla-jednostek-ochotniczych-strazy-pozarnych-2025/     Wnioskodawca Nabór...

X edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Bitwa...

X edycja Ogólnopolskiego Konkursu...

Trwa nabór zgłoszeń do jubileuszowej, X edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Bitwa Regionów” – nie zwlekaj, dołącz już dziś! Zapraszamy Koła...