Informacje ogólnokrajowe

Konkurs szparagowy dla restauracji z Wielkopolski

Komunikat Instytutu Skrzynki z dnia 10.05.2022 r.

 

Konkurs szparagowy dla restauracji z Wielkopolski

               

                Instytut Skrzynki, powiatowa instytucja kultury zajmująca się m.in. promocją regionalnych kulinariów, ogłosił maj miesiącem szparagów oraz organizuje apetyczny konkurs kulinarny. W szranki staną szefowie kuchni z całej wielkopolski przygotowując dania w trzech kategoriach: zupy, przekąski i elementy dań głównych oraz przetwory i inne przysmaki ze szparagami białymi i zielonymi w roli głównej. Na laureatów czekają nagrody Grand Prix w wysokości 500 złotych sponsorowane przez organizatora wydarzenia.

 

Zainteresowani udziałem w konkursie muszą przesłać formularz zgłoszeniowy do dnia 21 maja 2022 roku na adres kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl. W dniu konkursu, tj. 23 maja 2022 r. oryginały kart zgłoszenia wraz ze zgłaszanymi potrawami należy dostarczyć w godz. 10.00 – 12.00 do miejsca odbywania się konkursu tj. Studia kulinarnego THE KITCHEN w Poznaniu (60-449) przy ul. Wichrowej 18 A. Produkty należy dostarczyć, a następnie przygotować potrawy lub przekąski do degustacji w ilości co najmniej 3 porcji degustacyjnych (dla 5-7 osobowej kapituły). Organizatorzy zapewniają kulinarne stanowisko robocze - miejsce do przygotowania potraw i przekąsek dla osoby/osób (maksymalnie 2) dla każdego uczestnika (zespołu) konkursu. Uczestnicy konkursu mogę też dostarczyć częściowo przygotowane wcześniej i/lub gotowe do degustacji potrawy, przekąski i przetwory. Ocena potraw
i przetworów zgłoszonych do konkursu odbędzie się w godzinach 12.30-14.00.

 

W konkursie mogą uczestniczyć restauracje, a także gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i inne obiekty gastronomiczne z województwa wielkopolskiego.

 

Produkty ocenia Kapituła konkursu powołana przez organizatorów, w której skład wchodzą krytycy kulinarni, eksperci smaku, znawcy kuchni i produktów lokalnych oraz tradycyjnych, osoby świata kultury, sztuki i mediów. Oceniane i punktowane będą m.in. walory smakowe, zapachowe i wizualne
zgłaszanych w konkursie potraw. Dodatkowe punkty mogą zostać przyznane za wskazanie i szczegółowe opisanie receptur, właściwości półproduktów, a także miejsca ich pochodzenia. Każdy z uczestniczących podmiotów/osób może zgłosić do konkursu maksymalnie 2 rodzaje potrawy lub przekąski wypełniając osobny formularz zgłoszenia dla każdej z nich. Formularz zgłoszeniowy oraz regulamin konkursu dostępne są na stronie www.smakipowiatupoznanskiego.pl.

 

Kapituła przyzna I, II oraz III miejsce we wszystkich kategoriach, a także nagrody finansowe Grand Prix. Poza tym na uczestników czekają m.in. wejściówki na wydarzenia organizowane w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie oraz upominki od Powiatu Poznańskiego.

 

Uczestnicy Konkursu z terenu powiatu poznańskiego ubiegają się o wyróżnienia - certyfikaty z tytułem „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022 – Smak Szparagów”.

 

Maj to czas na rozsmakowanie się w aromatycznych szparagach - niezwykle popularnych w Wielkopolsce. W naszym regionie najbardziej cenione są szparagi białe, choć zielone i fioletowe też mają swoich wielbicieli. Dzięki łatwości przygotowania, niskiej kaloryczności oraz dużej zawartości witamin i makroelementów, a przede wszystkim wybornemu smakowi, szparagi zyskały sławę eleganckich i zdrowych przysmaków. Wyśmienite są szparagi surowe, smażone, zapiekane, gotowane, a nawet kiszone! – wymienia Jan Babczyszyn, Dyrektor Instytutu Skrzynki.

 

Konkurs odbywa się przy współpracy Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej z siedzibą w Poznaniu, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska z siedzibą w Poznaniu oraz Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku z siedzibą w Poznaniu. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Starosta Poznański Jan Grabkowski.

Przygotował: Instytut Skrzynki

 

Konkurs szparagowy dla restauracji z Wielkopolski
LIFE AFTER COAL PL - Darmowe Warsztaty: Design Thinking i...

LIFE AFTER COAL PL - Darmowe...

Szanowni Państwo, w ramach projektu „Life After Coal” podejmujemy wiele inicjatyw. Realizujemy także szkolenia, których grupę docelową stanowią przedsiębiorcy, osoby...

Potrzebujesz światłowodu? Zgłoś online!

Potrzebujesz światłowodu? Zgłoś...

W ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO) oraz programu Fundusze Europejskie na Rozwój Cyfrowy (FERC) realizowane są projekty budowy sieci szybkiego Internetu na...

Obowiązkowa lista ZUM - Czyste powietrze

Obowiązkowa lista ZUM - "Czyste...

               Przypominamy, że od 14 czerwca 2024 r. dotacja z programu „Czyste Powietrze” na pompę ciepła,...

Konkurs na największą wielkopolską pyrę oraz potrawę...

Konkurs na największą wielkopolską...

Szanowni Państwo, Uprzejmie informuję, że 18 listopada w Hali Widowisko-Sportowej w Liskowie, w powiecie kaliskim, Samorząd Województwa Wielkopolskiego organizuje konkurs na...

Światowy Dzień bez Tytoniu 2023

Światowy Dzień bez Tytoniu 2023

Państwa członkowskie Światowej Organizacji Zdrowia ustanowiły Światowy Dzień bez Tytoniu w 1987 r., aby zwrócić uwagę świata na epidemię tytoniową oraz możliwość uniknięcia...

Konkurs grantowy „Eko-gospodynie”

Konkurs grantowy „Eko-gospodynie”

Szanowni Państwo, Fundacja Krajowej Grupy Spożywczej ogłosiła konkurs grantowy „Eko-gospodynie” przeznaczony dla Kół Gospodyń Wiejskich zarejestrowanych w krajowym...

Szkolenie pt. „Sprawozdawczość organizacji...

Szkolenie pt. „Sprawozdawczość...

Szanowni Państwo, niniejszym mamy przyjemność zaprosić do udziału w szkoleniu pt. „Sprawozdawczość organizacji pozarządowych w 2023 r.”, którego celem jest...

„Aktywna integracja sposobem na zmianę drogi zawodowej

„Aktywna integracja sposobem na...

Szanowni Państwo, Fundacja Wspierania i Rozwoju Ekonomii Społecznej z siedzibą w Poznaniu w partnerstwie z Fundacją „Więcej z Życia" z Wągrowca na terenie województwa...