Informacje ogólnokrajowe

Konkurs szparagowy dla restauracji z Wielkopolski

Komunikat Instytutu Skrzynki z dnia 10.05.2022 r.

 

Konkurs szparagowy dla restauracji z Wielkopolski

               

                Instytut Skrzynki, powiatowa instytucja kultury zajmująca się m.in. promocją regionalnych kulinariów, ogłosił maj miesiącem szparagów oraz organizuje apetyczny konkurs kulinarny. W szranki staną szefowie kuchni z całej wielkopolski przygotowując dania w trzech kategoriach: zupy, przekąski i elementy dań głównych oraz przetwory i inne przysmaki ze szparagami białymi i zielonymi w roli głównej. Na laureatów czekają nagrody Grand Prix w wysokości 500 złotych sponsorowane przez organizatora wydarzenia.

 

Zainteresowani udziałem w konkursie muszą przesłać formularz zgłoszeniowy do dnia 21 maja 2022 roku na adres kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl. W dniu konkursu, tj. 23 maja 2022 r. oryginały kart zgłoszenia wraz ze zgłaszanymi potrawami należy dostarczyć w godz. 10.00 – 12.00 do miejsca odbywania się konkursu tj. Studia kulinarnego THE KITCHEN w Poznaniu (60-449) przy ul. Wichrowej 18 A. Produkty należy dostarczyć, a następnie przygotować potrawy lub przekąski do degustacji w ilości co najmniej 3 porcji degustacyjnych (dla 5-7 osobowej kapituły). Organizatorzy zapewniają kulinarne stanowisko robocze - miejsce do przygotowania potraw i przekąsek dla osoby/osób (maksymalnie 2) dla każdego uczestnika (zespołu) konkursu. Uczestnicy konkursu mogę też dostarczyć częściowo przygotowane wcześniej i/lub gotowe do degustacji potrawy, przekąski i przetwory. Ocena potraw
i przetworów zgłoszonych do konkursu odbędzie się w godzinach 12.30-14.00.

 

W konkursie mogą uczestniczyć restauracje, a także gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i inne obiekty gastronomiczne z województwa wielkopolskiego.

 

Produkty ocenia Kapituła konkursu powołana przez organizatorów, w której skład wchodzą krytycy kulinarni, eksperci smaku, znawcy kuchni i produktów lokalnych oraz tradycyjnych, osoby świata kultury, sztuki i mediów. Oceniane i punktowane będą m.in. walory smakowe, zapachowe i wizualne
zgłaszanych w konkursie potraw. Dodatkowe punkty mogą zostać przyznane za wskazanie i szczegółowe opisanie receptur, właściwości półproduktów, a także miejsca ich pochodzenia. Każdy z uczestniczących podmiotów/osób może zgłosić do konkursu maksymalnie 2 rodzaje potrawy lub przekąski wypełniając osobny formularz zgłoszenia dla każdej z nich. Formularz zgłoszeniowy oraz regulamin konkursu dostępne są na stronie www.smakipowiatupoznanskiego.pl.

 

Kapituła przyzna I, II oraz III miejsce we wszystkich kategoriach, a także nagrody finansowe Grand Prix. Poza tym na uczestników czekają m.in. wejściówki na wydarzenia organizowane w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie oraz upominki od Powiatu Poznańskiego.

 

Uczestnicy Konkursu z terenu powiatu poznańskiego ubiegają się o wyróżnienia - certyfikaty z tytułem „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022 – Smak Szparagów”.

 

Maj to czas na rozsmakowanie się w aromatycznych szparagach - niezwykle popularnych w Wielkopolsce. W naszym regionie najbardziej cenione są szparagi białe, choć zielone i fioletowe też mają swoich wielbicieli. Dzięki łatwości przygotowania, niskiej kaloryczności oraz dużej zawartości witamin i makroelementów, a przede wszystkim wybornemu smakowi, szparagi zyskały sławę eleganckich i zdrowych przysmaków. Wyśmienite są szparagi surowe, smażone, zapiekane, gotowane, a nawet kiszone! – wymienia Jan Babczyszyn, Dyrektor Instytutu Skrzynki.

 

Konkurs odbywa się przy współpracy Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej z siedzibą w Poznaniu, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska z siedzibą w Poznaniu oraz Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku z siedzibą w Poznaniu. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Starosta Poznański Jan Grabkowski.

Przygotował: Instytut Skrzynki

 

Konkurs szparagowy dla restauracji z Wielkopolski
Majówka Powiatu Tureckiego

Majówka Powiatu Tureckiego

W niedzielę 22 maja od godz. 9.00 na Stadionie przy ZSR CKP w Kaczkach Średnich odbędzie się wydarzenie pod nazwą WIELKOPOLSKA BIESIADA czyli Majówka Powiatu Tureckiego....

PSE przyznają granty dla społeczności lokalnych w...

PSE przyznają granty dla...

Trwa nabór wniosków do IV edycji programu grantowego „WzMOCnij swoje otoczenie", organizowanego przez Polskie Sieci Elektroenergetyczne. Spółka przekaże ponad 4,5...

POWIATOWY TURNIEJ PIŁKI SIATKOWEJ PLAŻOWEJ

POWIATOWY TURNIEJ PIŁKI SIATKOWEJ...

Starostwo Powiatowe w Turku zaprasza do udziału w „Powiatowym Turnieju Piłki Siatkowej Plażowej o Puchar Starosty Tureckiego", który odbędzie się w dniu 11 czerwca...

Światowy Dzień Zdrowia

Światowy Dzień Zdrowia

Światowy Dzień Zdrowia 2022 „Nasza planeta, nasze zdrowie”     Czy jesteśmy w stanie na nowo wyobrazić sobie świat, w którym czyste powietrze, woda i...

Masz Głos 2022!

Masz Głos 2022!

Rusza akcja Masz Głos dla grup i organizacji, które działają dla lokalnej społeczności Fundacja im. Stefana Batorego wraz z partnerami zapraszają grupy nieformalne i organizacje,...

Trzeci stopień alarmowy CRP na terenie całego kraju

Trzeci stopień alarmowy CRP na...

Premier Mateusz Morawiecki podpisał zarządzenie wprowadzające trzeci stopień alarmowy CRP (CHARLIE–CRP) na terytorium całego kraju. Stopień alarmowy obowiązuje od 21 lutego 2022 r. od...

II edycja Konkursu dla Kół Gospodyń Wiejskich o...

II edycja Konkursu dla Kół...

Zachęcamy KGW z terenu Gminy Dobra do udziału w Konkursie, który ma na celu promocję i prezentację wielopłaszczyznowej działalności Kół w zakresie społecznym, kulturalnym i...

Co zamiast węgla brunatnego? Wkrótce Wysłuchanie...

Co zamiast węgla brunatnego?...

Pracujesz, mieszkasz lub uczysz się w Wielkopolsce Wschodniej? Nie...