Informacje ogólnokrajowe

Konkurs szparagowy dla restauracji z Wielkopolski

Komunikat Instytutu Skrzynki z dnia 10.05.2022 r.

 

Konkurs szparagowy dla restauracji z Wielkopolski

               

                Instytut Skrzynki, powiatowa instytucja kultury zajmująca się m.in. promocją regionalnych kulinariów, ogłosił maj miesiącem szparagów oraz organizuje apetyczny konkurs kulinarny. W szranki staną szefowie kuchni z całej wielkopolski przygotowując dania w trzech kategoriach: zupy, przekąski i elementy dań głównych oraz przetwory i inne przysmaki ze szparagami białymi i zielonymi w roli głównej. Na laureatów czekają nagrody Grand Prix w wysokości 500 złotych sponsorowane przez organizatora wydarzenia.

 

Zainteresowani udziałem w konkursie muszą przesłać formularz zgłoszeniowy do dnia 21 maja 2022 roku na adres kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl. W dniu konkursu, tj. 23 maja 2022 r. oryginały kart zgłoszenia wraz ze zgłaszanymi potrawami należy dostarczyć w godz. 10.00 – 12.00 do miejsca odbywania się konkursu tj. Studia kulinarnego THE KITCHEN w Poznaniu (60-449) przy ul. Wichrowej 18 A. Produkty należy dostarczyć, a następnie przygotować potrawy lub przekąski do degustacji w ilości co najmniej 3 porcji degustacyjnych (dla 5-7 osobowej kapituły). Organizatorzy zapewniają kulinarne stanowisko robocze - miejsce do przygotowania potraw i przekąsek dla osoby/osób (maksymalnie 2) dla każdego uczestnika (zespołu) konkursu. Uczestnicy konkursu mogę też dostarczyć częściowo przygotowane wcześniej i/lub gotowe do degustacji potrawy, przekąski i przetwory. Ocena potraw
i przetworów zgłoszonych do konkursu odbędzie się w godzinach 12.30-14.00.

 

W konkursie mogą uczestniczyć restauracje, a także gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i inne obiekty gastronomiczne z województwa wielkopolskiego.

 

Produkty ocenia Kapituła konkursu powołana przez organizatorów, w której skład wchodzą krytycy kulinarni, eksperci smaku, znawcy kuchni i produktów lokalnych oraz tradycyjnych, osoby świata kultury, sztuki i mediów. Oceniane i punktowane będą m.in. walory smakowe, zapachowe i wizualne
zgłaszanych w konkursie potraw. Dodatkowe punkty mogą zostać przyznane za wskazanie i szczegółowe opisanie receptur, właściwości półproduktów, a także miejsca ich pochodzenia. Każdy z uczestniczących podmiotów/osób może zgłosić do konkursu maksymalnie 2 rodzaje potrawy lub przekąski wypełniając osobny formularz zgłoszenia dla każdej z nich. Formularz zgłoszeniowy oraz regulamin konkursu dostępne są na stronie www.smakipowiatupoznanskiego.pl.

 

Kapituła przyzna I, II oraz III miejsce we wszystkich kategoriach, a także nagrody finansowe Grand Prix. Poza tym na uczestników czekają m.in. wejściówki na wydarzenia organizowane w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie oraz upominki od Powiatu Poznańskiego.

 

Uczestnicy Konkursu z terenu powiatu poznańskiego ubiegają się o wyróżnienia - certyfikaty z tytułem „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022 – Smak Szparagów”.

 

Maj to czas na rozsmakowanie się w aromatycznych szparagach - niezwykle popularnych w Wielkopolsce. W naszym regionie najbardziej cenione są szparagi białe, choć zielone i fioletowe też mają swoich wielbicieli. Dzięki łatwości przygotowania, niskiej kaloryczności oraz dużej zawartości witamin i makroelementów, a przede wszystkim wybornemu smakowi, szparagi zyskały sławę eleganckich i zdrowych przysmaków. Wyśmienite są szparagi surowe, smażone, zapiekane, gotowane, a nawet kiszone! – wymienia Jan Babczyszyn, Dyrektor Instytutu Skrzynki.

 

Konkurs odbywa się przy współpracy Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej z siedzibą w Poznaniu, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska z siedzibą w Poznaniu oraz Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku z siedzibą w Poznaniu. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Starosta Poznański Jan Grabkowski.

Przygotował: Instytut Skrzynki

 

Konkurs szparagowy dla restauracji z Wielkopolski
Szkolenia dla bezrobotnych, niepełnosprawnych, uczących...

Szkolenia dla bezrobotnych,...

Informacja na tamat rekrutacji uczestników do projektów unijnych na terenie powiatu tureckiego. Projekty skierowane są do osób bezrobotnych (które utraciły pracę po...

SZCZEPIENIA PRZECIWKO GRYPIE

SZCZEPIENIA PRZECIWKO GRYPIE

Stań w szranki z grypą, zaszczep się i wygraj! W sezonie grypowym 2020/2021 odnotowano łącznie 2 844 957 zgłoszeń przypadków zachorowań lub podejrzeń zachorowań na...

Lokalna Strategia Rozwoju na lata 2023-2027- ankieta dla...

Lokalna Strategia Rozwoju na lata...

Szanowni Mieszkańcy Gminy Dobra! W związku z lokalną strategią rozwoju na lata 2023 – 2027 zapraszamy wszystkich mieszkańców, w tym również przedsiębiorców...

IV Edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla Młodzieży...

IV Edycji Ogólnopolskiego Konkursu...

  Placówka Terenowa KRUS w Turku przypomina o trwającej IV Edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla Młodzieży „Moja Wizja Zero – Bezpieczeństwo i Dobrostan Rodziny...

LGD TUR - ANKIETA

LGD TUR - ANKIETA

Szanowni Mieszkańcy Gminy Dobra! W związku z lokalną strategią rozwoju na lata 2023 – 2027 zapraszamy wszystkich mieszkańców, w tym również przedsiębiorców oraz...

T.U.R zaprasza osoby chętne do udziału  w wyjazdach...

T.U.R zaprasza osoby chętne do...

Lokalna Grupa Turkowska Unia Rozwoju – T.U.R zaprasza osoby chętne do udziału w wyjazdach studyjnych na temat: „Urozmaicenie listy produktów lokalnych poprzez pobudzenie...

Scenariusz dla młodych 2

"Scenariusz dla młodych 2"

Turecka Izba Gospodarcza zaprasza do udziału w projekcie "Scenariusz dla młodych 2".

III edycja konkursu fotograficznego pt. „PROW w...

III edycja konkursu fotograficznego...

Szanowni Państwo, w imieniu Zarządu Województwa Wielkopolskiego, ogłaszamy III edycję konkursu fotograficznego pt. „PROW w obiektywie”. Konkurs organizowany jest przez...