Dobra24- serwis informacyjny Urzędu Miejskiego w DobrejDobra24- serwis informacyjny Urzędu Miejskiego w Dobrej
pl. Wojska Polskiego 10
tel.: 63 279 90 11
e-mail: um@dobra24.pl

Gotowanie z produktem regionalnym i lokalnym w Dobrej

W dniu 7 sierpnia 2021r. Gmina Dobra była gospodarzem wyjątkowego wydarzenia kulinarnego, jakim był Finał Wojewódzki XX edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki regionów” organizowany przez Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego w Poznaniu oraz  Polską Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.

W parku na wyspie w Długiej Wsi odbywał się konkurs na najlepszą potrawę regionalną natomiast na miejskim targowisku w Dobrej na najlepszy regionalny produkt żywnościowy. Przedstawiciele Komisji Konkursowych dokonali także wyboru produktów z nominacją do nagrody „Perła 2021”.

Mieszkańcy, którzy przybyli licznie zobaczyć to kulinarne wydarzenie mogli oglądać pokazy i konkursy kulinarne  podczas których prezentowano produkty gotowe m.in wina, sery, pieczywo, miody, nalewki, wędliny oraz dania przygotowywane bezpośrednio na miejscu. Gmina Dobra gościła przedstawicieli kół gospodyń wiejskich, stowarzyszeń, restauracji oraz firm z całej Wielkopolski, którzy prezentowali lokalne tradycje kulinarne. Naszą gminę w konkursie na najlepszą potrawę regionalną reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich z Potworowa „Potworowianki” z potrawą „zupa grzybowa z makaronem gniecionym i gęś pieczona z jabłkami”  , natomiast  Koła Gospodyń Wiejskich z Rzechty, Piekar i Linnego przygotowały poczęstunek w postaci tradycyjnej plinzy z Rzechty, podawano kiełbasę prosto z wędzarni oraz grochówkę. Zaprezentowały się także w muzycznym występie zespoły śpiewacze z Centrum Kultury w Dobrej „Ale Babki” oraz „Serenada”. Dla najmłodszych uczestników imprezy przewidziano nieodpłatnie dmuchane atrakcje i karuzele, a Stowarzyszenie „Dobra Nasza!” wraz z Samorządem miejskim w Dobrej zorganizowały stoisko z watą cukrową i popcornem.

Komisja konkursowa wojewódzkiego finału przyznała główną nagrodę dla potrawy tradycyjnej kuchni polskiej tj. "Rosół Polski z Kapłona" oraz "Kapłon pieczony na słodko w szafranie" przygotowaną przez przedstawicieli Stowarzyszenia Tradycji i Regionalności ze Skrzatusza (powiat Pilski). Drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Powidzu za sielawę i sandacza. Trzecie miejsce przypadło ekipie "P jak pysznie" Paweł Powroźnik.

Ponadto nominację na finał w Poznaniu otrzymały także produkty „Szparagi marynowane” od Spółdzielni Rolników Allium z Nowych Skalmierzyc, Miód Wielokwiatowy od "Żółty Parasol" Barbary Wawrzyniak, "Rybne Klopsiki z octem jabłkowym" od Katarzyny Kaptur, Chleb Żółwieniecki od Manufaktura Rodzinna Jakub Buszko, "Olej z Wiesiołka" od firmy Semco oraz "Serek Śmietankowy ręcznie wyrabiany" od Spółdzielni Mleczarskiej we Wrześni.

Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski Marszałek osobiście wręczał nagrody oraz złożył podziękowania dla władz gminy Dobra na ręce Burmistrza Tadeusza Geblera za współpracę oraz życzliwe wsparcie przeprowadzenia Finału Wojewódzkiego XX edycji Konkursu  „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” .

Galeria

Brak nazwy
Brak nazwy
Brak nazwy
Brak nazwy
Brak nazwy
Brak nazwy
Brak nazwy
Brak nazwy
Brak nazwy
Brak nazwy
Brak nazwy
Brak nazwy
Brak nazwy
Brak nazwy
Brak nazwy
Brak nazwy
Brak nazwy

Powyższa informacja pochodzi ze strony www.dobra24.pl
© Dobra24- serwis informacyjny Urzędu Miejskiego w Dobrej