Celem Konkursu jest:
1) promowanie regionalnych potraw, a także bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych,
2) promowanie oraz informowanie o produktach rolnych i żywnościowych, metodach ich produkcji, a także systemach jakości produktów rolnych i żywnościowych, stosownie do zadań ustawowych KOWR, wynikających z art. 9 ust. 2 pkt 16 ustawy z dnia 10 lutego 2017 r. o Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa (Dz. U. z 2020 r. poz. 481).
Przedmiot Konkursu
1. Przedmiotem Konkursu jest wykonanie Pracy konkursowej (dalej jako „Praca konkursowa”), obejmującej łącznie:
1) przygotowanie opisu receptury i przepisu wykonania tradycyjnej potrawy regionalnej charakterystycznej dla regionu działania Koła Gospodyń Wiejskich zwanego dalej KGW (z wyłączeniem deserów);
2) przygotowanie potrawy wg. przepisu, o którym mowa w pkt 1 i wykonanie prezentacji przygotowanej potrawy w formie filmu wideo.
Przez potrawy regionalne rozumie się potrawy związane z danym obszarem geograficznym, które wywodzą się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów.
2. Praca konkursowa w zakresie opisu receptury i przepisu wykonania tradycyjnej potrawy regionalnej, o której mowa w ust. 1 pkt. 1 powinna być przygotowana w formie pisemnej w Formularzu zgłoszeniowym, o którym mowa w § 4 ust. 5 (łącznie maks. 7 500 znaków) i zawierać recepturę oraz przepis wykonania zgłaszanej do Konkursu tradycyjnej potrawy regionalnej charakterystycznej dla regionu działania danego KGW oraz informacje dotyczące:
1) regionalnych tradycji kulinarnych i uzasadnienia regionalnego charakteru zgłaszanej do Konkursu potrawy, informacje dotyczące pochodzenia lub historii przepisu.
2) polskich regionalnych produktów tradycyjnych wykorzystywanych do przygotowania zgłaszanej do Konkursu potrawy.
WSZYSTKIE SZCZEGÓŁOWE INFORMACJE ZAWARTE SĄ W REGULAMINIE KONKURSU DOSTEPNYM JAKO ZAŁĄCZNIK DO NINIEJSZEGO OGŁOSZENIA ORAZ NA STRONIE ORGANIZATORA KONKURSU www.kowr.gov.pl I www.bitwaregionow.pl.
ZACHĘCAMY DO UDZIAŁU!