Komunikaty i ogłoszenia

Konkurs regionalny „Na wigilijnym stole 2022”

Konkurs regionalny „Na wigilijnym stole 2022”

 

Komunikat Instytutu Skrzynki z dnia 16.11.2022 r.

 

Konkurs regionalny „Na wigilijnym stole 2022”

               

Wigilijne zupy, pierniki i inne świąteczne przysmaki będą obiektem konkursowych zmagań w konkursie „Na wigilijnym stole 2022”. W konkursie uczestniczyć mogą koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, szkoły gastronomiczne i  restauracje z całej Wielkopolski, a także obywatele Ukrainy  przebywający czasowo w naszym regionie. Zgłoszenia przyjmowane są do dnia 15 grudnia 2022 roku.

 

Aby wziąć udział w konkursie należy wypełnić formularz zgłoszeniowy dostępny na stronie www.instytutskrzynki.pl lub www.smakipowiatupoznanskiego.pl i przesłać go na adres kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl do piątku, 15 grudnia włącznie. Z gotowym daniem, wigilijną przekąską lub wypieczonymi piernikami należy  udać się w niedzielę, 18 grudnia w godz. 10.00-12.00 do Pałacu na terenie Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Zgłoszenia będą oceniane w trzech kategoriach: zupy (np. grzybowa, barszcz, rybna, z suszu owocowego), pierniki oraz inne. Każdy uczestnik może zgłosić max. 3 rodzaje potraw i 3 rodzaje wypieków. Punkty przyznawać będzie kapituła ekspertów kulinarnych, a dodatkowo pierniki oceniać będzie Kapituła dziecięca reprezentująca najmłodsze pokolenie mieszkańców powiatu poznańskiego Najmłodsi smakosze przyznają trzy tytuły: złote, srebrne i brązowe „Piernikowe serduszka”. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone na scenie w Muzeum w godzinach popołudniowych oraz udostępnione na stronach i fanpage Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” i stronie Instytutu Skrzynki, który jest organizatorem wydarzenia i sponsorem nagród finansowych: Grand Prix w każdej z trzech kategorii w wysokości 500 zł. Przyznane zostaną także pierwsze, drugie i trzecie miejsca w każdej z kategorii oraz tytuły/certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022” wyróżnionym daniom i wypiekom z powiatu poznańskiego. Na laureatów czekają też wejściówki na wybrane wydarzenie organizowane przez Muzeum Narodowe w Szreniawie oraz upominki od Instytutu Skrzynki i Powiatu Poznańskiego.

 

Konkurs odbywa się podczas dorocznego Jarmarku Bożonarodzeniowego, ważnego wydarzenia na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Jarmark rozpowszechnia nie tylko świąteczne tradycje kulinarne naszego regionu, ale także promuje szerzej zwyczaje związane z przygotowaniami i celebrowaniem Bożego Narodzenia. Konkurs „Na wigilijnym stole 2022” idealnie wpisuje się w tę ideę. Zazwyczaj rodzinne przepisy na dania i wypieki, jak np. pierniki i pierniczki mają wielopokoleniową historię i łączą domowników w przygotowaniach poprzez  wspólne ich  dekorowanie, czy np. lepienie pierogów. Warto pamiętać, że składniki wigilijnych potraw nie są przypadkowe, wszak ryby symbolizują obfitość, a grzyby zdrowie, dlatego są tak popularnym elementem dań świątecznych, także zup. W tym roku zapraszamy też do udziału w konkursie uchodźców z Ukrainy, którzy z powodu wojny mieszkają i żyją wśród nas od miesięcy. Ich Wigilia, co prawda przypada dwa tygodnie później, ale wiele potraw i zwyczajów jest bardzo podobnych do naszych. Np. trudno wyobrazić sobie  w Ukrainie wieczerzę wigilijną  bez tradycyjnego barszczu.

 

Konkurs odbywa się przy współpracy Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku oraz sieci Culinary Heritage Europe. Wydarzenie tradycyjnie Honorowym Patronatem objął Starosta Poznański Jan Grabkowski.

 

Do pobrania:

Regulamin konkursu Na wigilijnym stole 2022.pdf [401 KB]

Formularz zgłoszeniowy.xdoc [30 KB] 

 

 

Przygotował: Instytut Skrzynki

 

 

INFORMACJA O WYNIKU TRZECIEGO PRZETARGU

INFORMACJA O WYNIKU TRZECIEGO PRZETARGU

Dobra, dnia 23 listopada 2022 r.   Na podstawie § 12 Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 14 września 2004 r. w sprawie sposobu i trybu przeprowadzania przetargów...

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach  18 listopad 2022r.

Europejski Dzień Wiedzy o...

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach 18 listopad 2022r.   W dniu 18 listopada 2022r. obchodzimy Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach, którego głównym celem jest...

Światowy Dzień Rzucania Palenia Tytoniu  17 listopada...

Światowy Dzień Rzucania Palenia...

Światowy Dzień Rzucania Palenia Tytoniu 17 listopada 2022 r. Światowy Dzień Rzucania Palenia Tytoniu, przypada zawsze w trzeci czwartek listopada. W Polsce obchodzony jest od 1991 roku....

Ogłoszenie Burmistrza Dobrej o wynikach konsultacji -...

Ogłoszenie Burmistrza Dobrej o...

OGŁOSZENIE BURMISTRZA DOBREJ z dnia 10.11.2022 roku.   Burmistrz Dobrej ogłasza wyniki z przeprowadzenia konsultacji projektu „Programu współpracy Gminy Dobra z...

Ogłoszenie Burmistrza Dobrej  w sprawie konsultacji...

Ogłoszenie Burmistrza Dobrej w...

KONSULTACJE PROGRAMU WSPÓŁPRACY GMINY DOBRA Z ORGANIZACJAMI POZARZĄDOWYMI NA ROK 2023 Burmistrz Dobrej zaprasza wszystkich zainteresowanych do konsultacji przygotowanego projektu...

INFORMACJA - wykaz nieruchomości gruntowych...

INFORMACJA - wykaz nieruchomości...

Dobra dnia, 25.10.2022 r.   Informacja   Działając na podstawie art. 35 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 roku o gospodarce nieruchomościami (Dz.U. z 2021 r. poz. 1899)...

INFORMACJA - dzierżawa nieruchomości

INFORMACJA - dzierżawa nieruchomości

Dobra dnia, 25.10.2022 r.   Informacja   Działając na podstawie art. 35 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 roku o gospodarce nieruchomościami (Dz.U. z 2021 r. poz. 1899)...

Trzeci przetarg ustny nieograniczony na sprzedaż...

Trzeci przetarg ustny nieograniczony...

Załącznik nr 1 do Zarządzenia Nr RO.SO.0050.73.2022 Burmistrza Dobrej z dnia 14.10.2022 roku Ogłoszenie o trzecim przetargu ustnym nieograniczonym Na podstawie art. 38 ust. 2...