Z życia gminy

Przekąski z gąski 2024 - rusza kolejna edycja konkursu kulinarnego dla gastronomii, producentów i kół gospodyń wiejskich

Przekąski z gąski 2024 - rusza kolejna edycja...

Przekąski z gąski 2024 – rusza kolejna edycja konkursu kulinarnego dla gastronomii, producentów i kół gospodyń wiejskich

Tatar/okrasa z gęsiny, pasztet z gęsiny, wątróbka gęsia, gęsie pipki: żołądki i/lub faszerowane gęsie szyjki, kiełbasa i carpaccio z gęsiny, półgęsek, pierogi lub kanapki z gęsiną oraz inne przekąski z gęsiny (na ciepło lub na zimno) można zgłosić w ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Przekąski z gąski 2024”. Zgłoszenia przyjmowane są do 28 października, a wielki finał zaplanowano na 6 listopada w restauracji Dworu Skrzynki (gm. Stęszew, powiat poznański).

Uczestnikami mogą być:

  • Restauracje z Wielkopolski
  • Producenci i przetwórcy żywności oraz inne obiekty gastronomiczne z całego kraju, w tym szczególnie z terenu Wielkopolskim i powiatu poznańskiego
  • Koła Gospodyń Wiejskich z Wielkopolski.

Aby wziąć udział w konkursie należy przesłać wypełniony i podpisany formularz zgłoszeniowy (zgłoszenia muszą zawierać szczegółowy opis składników i sposobu przygotowania dań konkursowych) do dnia 28 października 2024 r. na adres kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl. Regulamin konkursu oraz formularz zgłoszeniowy dostępne są na stronie organizatora, tj. Instytutu Skrzynki - Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego.

W dniach 29-30 października sekretarz konkursu oraz członkowie kapituły sprawdzą przesłane karty zgłoszeń pod względem zgodności z regulaminem oraz ocenią merytoryczną zawartość tych zgłoszeń i dokonają ostatecznego wyboru uczestników finału konkursu.  W dniu 31 października zgłaszający otrzymają od organizatora informację o zakwalifikowaniu się do konkursu lub nie  oraz zaproszenie do  udziału w finale.

W dniu finału konkursu, tj. 6 listopada 2024 r. oryginały kart zgłoszenia wraz ze zgłaszanymi produktami należy dostarczyć w godz. 10.30 – 12.00 do miejsca odbywania się konkursu tj. Dworu w Skrzynkach  (62-060), pl. Parkowy 1.

Organizatorzy dopuszczają także możliwość przesłania (lub dostarczenia) gotowych produktów z gęsiny wraz z kartami zgłoszenia droga kurierską. W takim przypadku produkty tez zostaną przygotowane do degustacji  i udostępnione kapitule bezpośrednio przez organizatora. Przesyłkę należy zaadresować na: Instytut Skrzynki, Plac Parkowy 1; 62-060 Skrzynki, gmina Stęszew z dopiskiem: KONKURS  „Przekąski z Gąski”.

Przekąski/potrawy  należy dostarczyć i przygotować (*podać) do degustacji w ilości co najmniej 5 porcji degustacyjnych (dla 5-osobowej kapituły).  Organizatorzy zapewniają stół i miejsce do przygotowania gotowych potraw dla osoby/osób (maksymalnie 2) dla każdego uczestnika konkursu. Do dyspozycji uczestników w miejscu odbywania się konkursu będzie dostępna płyta indukcyjna. Kolejność oceniania zgłoszonych potraw będzie losowa. Losowanie kolejności odbędzie się o godz. 12.30. Ocena będzie miała charakter jawny. Każda ze zgłoszonych potraw oznaczona będzie nazwą zgłaszającego i numerem. Ocena przekąsek zgłoszonych do konkursu odbędzie się w godzinach 13.00-15.30.

Na laureatów konkursu czekają nagrody finansowe GRAND PRIX w wysokości 750 zł w dwóch kategoriach: restauracje i KGW oraz 500 zł w kategorii: producenci i przetwórcy. Ponadto przyznane zostaną w każdej kategorii I, II, III miejsca i wyróżnienia.

Na laureatów z powiatu poznańskiego czekają dodatkowo Certyfikaty za Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2024.

Konkurs „Przekąski z gąski” jest imprezą kulinarno-promocyjną, która ma na celu propagowanie tradycji przygotowywania i podawania potraw z gęsi w dniu Świętego Marcina oraz odkrywanie dawnych receptur i nagradzanie ich twórców oraz szeroko rozumianą integrację środowiska gastronomicznego wokół Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego w Instytucie Skrzynki.

Konkurs odbywa się przy współpracy: Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy, Slow Food Wielkopolska, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku, Sieci Culinary Heritage Europe, Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej oraz TOP AGRAR Polska.

Konkurs odbywa się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.

 

Przygotował: Instytut Skrzynki

Aktywna Szkoła - sprzęt sportowy dla szkół

Aktywna Szkoła - sprzęt sportowy...

Gmina Dobra w ramach Programu Aktywna Szkoła – sprzęt sportowy dla szkół, otrzymała wsparcie finansowe w postaci dotacji celowej ze środków pochodzących z budżetu...

Wspieranie edukacji włączającej w Gminie Dobra i...

Wspieranie edukacji włączającej w...

27 niezwykle ważnych projektów z zakresu edukacji włączającej otrzyma dofinansowanie z marszałkowskich funduszy unijnych. Szczegóły na temat planowanych działań edukacyjnych w...

Rozwiń swój biznes na szkoleniach online!

Rozwiń swój biznes na szkoleniach...

Jeśli nadal zadajesz sobie pytanie „Co zrobić, by zarobić?” to darmowe szkolenia przygotowane przez ekspertów z PPNT są właśnie dla Ciebie....

Ogłoszenie w sprawie upublicznienia oferty na...

Ogłoszenie w sprawie upublicznienia...

Ogłoszenie Burmistrza Dobrej z dnia 20.11.2024 r. w sprawie upublicznienia oferty na realizację zadania publicznego. W związku ze złożoną do Urzędu Miejskiego w Dobrej dnia 19.11.2024...

1.11.

1.11.

W dniu Wszystkich Świętych życzymy wam nigdy niegasnącego światełka pamięci, nie tylko tego położonego na grobie, ale i tego w sercu oraz dużo miłości i łaski, które ukoją...