Z życia gminy

Konkurs regionalny SMAK PYRY 2022

Komunikat Instytutu Skrzynki z dnia 27.09.2022 r.

 

Konkurs regionalny SMAK PYRY 2022

                Zapraszamy do udziału w konkursie „Smak Pyry 2022”! W niedzielę 9 października, podczas imprezy plenerowej pn. „Poznańska Pyra” w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie odbędzie się konkurs, w którym zgłoszone dania z ziemniaków będą walczyć o Grand Prix w wysokości 500 złotych. Zgłoszenia przyjmowane są do 7 października drogą mailową, a danie konkursowe wraz z oryginałem formularza należy przywieźć do Muzeum Narodowego w dniu konkursu, tj. 9 października w godz. 10.00 – 12.00. Wręczenie nagród nastąpi jeszcze tego samego dnia na scenie znajdującej się na głównym placu Muzeum ok. godz. 16.00.

W konkursie mogą wziąć udział: producenci, przetwórcy, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, kola gospodyń wiejskich i inne zakłady gastronomiczne z całej Wielkopolski.

Dania z powiatu poznańskiego będą walczyć również o Certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022 – Smak Pyry”. Oceniane i punktowane będą m.in. walory smakowe, zapachowe, wizualne, a także zdrowotne.

Celem konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie najlepszych potraw  pochodzących z terenu Wielkopolski - w tym powiatu poznańskiego z pyrą w roli głównej, a szczególnie dań tradycyjnych dla naszego regionu jak na przykład: ślepe ryby, parzybroda, szagówki, szare kluchy, plyndze czy pyry z gzikiem – opowiada Jan Babczyszyn, Dyrektor Instytutu Skrzynki.

Formularz zgłoszeniowy oraz regulamin konkursu dostępne są na stronie Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

Konkurs ma na celu promocję najlepszych produktów lokalnych produktów i ich producentów. Organizatorem konkursu są Instytut Skrzynki - Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego oraz Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.

Jest to kolejna edycja konkursu, który przy współpracy Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku oraz europejskiej sieci Culinary Heritage Europe. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.

 

Przygotował: Instytut Skrzynki

Konkurs regionalny SMAK PYRY 2022
DOOR TO DOOR - zmiana zasad świadczenia usług...

DOOR TO DOOR - zmiana zasad...

Szanowni Państwo, Gmina Dobra w dniu 31 grudnia br. zakończy pierwszy z etapów jednego z największych projektów społecznych pn. „Usługi indywidualnego transportu door to...

Bożonarodzeniowy Kiermasz Rękodzieła 2022 „Pierwsza...

Bożonarodzeniowy Kiermasz...

Gmina Dobra wraz ze Stowarzyszeniem Turkowska Unia Rozwoju T.U.R. serdecznie zapraszają na tegoroczny Bożonarodzeniowy Kiermasz Rękodzieła pt. „Pierwsza Gwiazdka”, który...

Msza Święta za Ojczyznę, koncert pieśni...

Msza Święta za Ojczyznę, koncert...

Uroczystą Mszą Świętą za Ojczyznę w Kościele pw. Narodzenia NMP w Dobrej odprawioną przez  ks. kanonika Wojciecha Marciszewskiego Dziekana Dekanatu Dobrskiego z udziałem...

 Bezpłatne badania mammograficzne

Bezpłatne badania mammograficzne

W dniu 23-11-2022 w Dobrej odbędą się bezpłatne badania mammograficzne realizowane przez firmę Ośrodek Profilaktyki i Epidemiologii Nowotworów S.A. w Poznaniu. OPEN to ośrodek...

DYŻUR POSELSKI

DYŻUR POSELSKI

Poseł na Sejm RP Tadeusz Tomaszewski zaprasza na dyżur poselski 9 listopada 2022 r. w godz. 14.30-16.00  w siedzibie Filii Biura Poselskiego w Turku, ul. Kolska 19. 

Konkurs literacki

Konkurs literacki

W związku z pracami nad nową strategią rozwoju lokalnego w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2023-2027, Turkowska Unia Rozwoju ogłasza konkurs mający na celu...

ASYSTENT OSOBISTY OSOBY NIEPEŁNOSPRAWNEJ

ASYSTENT OSOBISTY OSOBY...

W związku z ogłoszeniem Programu Ministra Rodziny i Polityki Społecznej „ASYSTENT OSOBISTY OSOBY NIEPEŁNOSPRAWNEJ”- edycja 2023 współfinansowanego ze środków...