Z życia gminy

Konkurs regionalny SMAK PYRY 2022

Komunikat Instytutu Skrzynki z dnia 27.09.2022 r.

 

Konkurs regionalny SMAK PYRY 2022

                Zapraszamy do udziału w konkursie „Smak Pyry 2022”! W niedzielę 9 października, podczas imprezy plenerowej pn. „Poznańska Pyra” w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie odbędzie się konkurs, w którym zgłoszone dania z ziemniaków będą walczyć o Grand Prix w wysokości 500 złotych. Zgłoszenia przyjmowane są do 7 października drogą mailową, a danie konkursowe wraz z oryginałem formularza należy przywieźć do Muzeum Narodowego w dniu konkursu, tj. 9 października w godz. 10.00 – 12.00. Wręczenie nagród nastąpi jeszcze tego samego dnia na scenie znajdującej się na głównym placu Muzeum ok. godz. 16.00.

W konkursie mogą wziąć udział: producenci, przetwórcy, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, kola gospodyń wiejskich i inne zakłady gastronomiczne z całej Wielkopolski.

Dania z powiatu poznańskiego będą walczyć również o Certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022 – Smak Pyry”. Oceniane i punktowane będą m.in. walory smakowe, zapachowe, wizualne, a także zdrowotne.

Celem konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie najlepszych potraw  pochodzących z terenu Wielkopolski - w tym powiatu poznańskiego z pyrą w roli głównej, a szczególnie dań tradycyjnych dla naszego regionu jak na przykład: ślepe ryby, parzybroda, szagówki, szare kluchy, plyndze czy pyry z gzikiem – opowiada Jan Babczyszyn, Dyrektor Instytutu Skrzynki.

Formularz zgłoszeniowy oraz regulamin konkursu dostępne są na stronie Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

Konkurs ma na celu promocję najlepszych produktów lokalnych produktów i ich producentów. Organizatorem konkursu są Instytut Skrzynki - Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego oraz Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.

Jest to kolejna edycja konkursu, który przy współpracy Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku oraz europejskiej sieci Culinary Heritage Europe. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.

 

Przygotował: Instytut Skrzynki

Konkurs regionalny SMAK PYRY 2022
Europejski Tydzień Szczepień 2024 r. - PSSE Turek

Europejski Tydzień Szczepień 2024...

Szanowni Państwo, z okazji Europejskiego Tygodnia Szczepień, przypadającego w dniach 21–27 kwietnia 2024 r., Państwowa Inspekcja Sanitarna w Turku po raz kolejny przystępuje do...

„Makulaturę zbieramy o środowisko dbamy”

„Makulaturę zbieramy o środowisko...

Szanowni Państwo. Urząd Miejski w Dobrej, Zespół Szkolno - Przedszkolny w Dobrej Zespół Szkolno - Przedszkolny w Piekarach Biblioteka Publiczna w...

Gmina Dobra przyjazna zwierzętom

Gmina Dobra przyjazna zwierzętom

Burmistrz Dobrej pozyskał kolejne środki zewnętrzne na rozwój gminy. Tym razem Gmina Dobra uzyskała dotację celową z zakresu wsparcia działań mających na celu minimalizowanie...

Wielkopolska Wiara - zdobądź nawet 7 000,00 zł na...

Wielkopolska Wiara - zdobądź nawet...

Jubileuszowa edycja Wielkopolskiej Wiary. Zdobądź 7.000 zł na społeczne działania.                Do 7.000 zł mogą...

Przerwa w dostawie wody

Przerwa w dostawie wody

Zakład Gospodarki Komunalnej w Dobrej informuje, że z uwagi na awarię sieci wodociągowej, w dniu 10 kwietnia 2024 r.  (środa) nastąpi przerwa w dostawie wody w Dobrej na ulicach...

Weź udział w kolejnym etapie! - Gminny Program...

Weź udział w kolejnym etapie! -...

Włącz się! Przedstaw swoje pomysły! Aktywnie działaj, aby Tobie i Twoim bliskim w Gminie Dobra żyło się lepiej! Zapraszamy i czekamy na propozycje działań, które ożywią...

Wydłuzony termin konsultacji dot. projektu budowy nowej...

Wydłuzony termin konsultacji dot....

Szanowni Państwo, uprzejmie informuję, że na liczne wnioski mieszkańców oraz innych osób zaangażowanych w proces konsultacji społecznych dot. projektu budowy nowej linii...